Depremin görünmeyen yüzü gün geçtikçe ortaya çıkmaya devam ediyor. Deprem bölgesi Malatya’da, binaların yıkılması ya da oturulamayacak hale gelmesi nedeniyle dükkanlar kapandı, kent merkezi açık bir pazar görünümüne büründü. Ancak bina yıkım çalışmaları sürerken, esnafın seyyar tablalarda gıda satışı yapması, bölge insanı için büyük bir sağlık riskini de beraberinde getirdi.  Deprem bölgesinde açıkta gıda satışları ve oluşabilecek riskleri muhabirine anlatan Malatya Makimtek Gıda Laboratuvarı Müdürü Kadriye Şener, vatandaşlara ancak analizi yapılan ambalajlı ürünlerin tüketimini yapmaları çağrısında bulundu.

AMBALAJLI VE TESTLERİ YAPILMIŞ OLMALI

Şener, şu uyarıları yaptı; ”Yakın zamanda yaşanılan depremden dolayı yıkımlar halen devam etmekte ve bu yıkımlar sonucu oluşan toz bulutları içerisinde ciddi oranda asbest tehlikesi taşımaktadır. Yıkım yerlerinin hemen yakınlarında kurulan meyve-sebze tezgahları, açıkta satılan süt ve süt ürünleri büyük oranda asbest tehlikesi içermektedir. Bu ürünlerin tüketimi insan sağlığı açısından zararlıdır. O yüzden mümkün olduğu kadar ambalajlı, testlerinin yapıldığına güvendiğiniz ürünlerin tüketimini yapmalıyız. Tüketici olarak daha bilinçlenmeli ve bu risk faktörlerini ortadan kaldırmalıyız.”

DENETİMLER SIKILAŞTIRILMALI

Açıkta gıda satışının engellenmesi için denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini ifade eden Şener, “büyük tüm işletmelerin gerekli olan analizleri yaptırması gerekmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği ile ilgili olarak, söz konusu tebliğdeki peynir satışı konusunda yapılan düzenlemenin kamuoyuna doğru aktarılması ve yanlış yorumlanmasının önlenmesi için bir açıklama yaptı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, peynirlerin tebliğin öngördüğü sıcaklık, muhafaza ve nakliye gibi teknik ve hijyenik şartların sağlanması durumunda, her yerde satışa sunulabileceği belirtildi” diye konuştu.