İnşaat söz konusu olduğunda, iş için gerekli olan birçok farklı şey vardır. Aletlerden malzemelere ve hatta insanlara kadar tüm bunlar bir projenin sorunsuz ilerlemesi için bir araya gelir. Ancak, düşünmeyeceğiniz bir şey de çirozdur. Özellikle boylama çeliklerin bağlantısını yapmak konusunda etkili olan bu ekipman; geniş kapsamlı bir alanda kullanılmaktadır.

İnşaat, çok çalışma gerektiren bir sektör ama aynı zamanda çok fazla bilgi de gerektirmektedir. İnşaat sektörünün birçok farklı yönü vardır ve projenin başarılı olabilmesi için her birinin doğru yapılması gerekir. Bu aşamada projelerin hayata geçirilmesi konusunda çiroz gibi özel ekipmanlar kritik bir etkiye sahiptir. Bina yapımında özellikle kesmelere karşı dayanım kazandırma etkisine sahip olan çiroz, yapılara mukavemet de kazandırmaktadır.

İnşaatın en önemli kısımlarından biri, her şantiyelerde kullanılan ekipmanlardır. Özellikle betonarme yapıların kolon ve perde kısımlarında kullanılan çiroz; şantiyelerin en kritik ekipmanları arasında yer alır. Peki, yapı sektörü açısından kritik bir etkiye sahip olan çiroz nedir, ne iye yarar?

Görüldüğü üzere çiroz söz konusu olduğu zaman karşımıza geniş kapsamlı bir özellikler zinciri çıkar. Dolayısıyla çirozların yapı sektörü açısından son derece kritik bir etkiye sahip olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Özellikle inşaatların güvenli ve kaliteli bir şekilde tamamlanması noktasında çiroz her zaman kritik bir etkiye sahip olmuştur.

İnşaat alanlarında sıklıkla karşılaştığımız çiroz, teknik detayları içerisinde barındırmaktadır. Dolayısıyla çiroz yüksekliğinin doğru bir şekilde ayarlanması bu tarz ekipmanların çok daha başarılı bir şekilde uygulanmasını mümkün kılar. Çiroz yüksekliği söz konusu olduğu zaman kolon bölümünün en kesit genişliği ve yüksekliği dikkate alınmalıdır. Burada en kesit genişliği ya da yüksekliği ölçüsünden pas payı ölçüsünün çıkarılması sayesinde çiroz yüksekliğini bulmak mümkün olmaktadır.

Mesela; 100 x 100 bir kolon ölçüsü varsa; çiroz yüksekliğini ölçmek için -4 pas payı karşımıza çıkar. 100 - (4 x 4) = 84 cm çiroz yüksekliği hesaplanır. Çiroz yüksekliği hesaplama işlemi söz konusu olduğu zaman karşımıza son derece titiz bir süreç çıkar. Zira bu tarz hesaplamaların isabetli bir şekilde yapılıyor olması; inşaat güvenliğini doğrudan etkiler. Dolayısıyla çiroz yüksekliğinin hesaplanmasını bu alanda uzman olanların yapması şarttır. Ancak bu sayede tam olarak kriterlere uygun bir şekilde çiroz yapmak mümkün olacaktır.

Şayet betonarme bir yapı hayata geçirilecekse özellikle kolon ve perde bölümlerinde çiroz kullanmak gerekmektedir. Betonarme yapıların kolon ve perdelerinde mukavemeti arttırmak ve yapının düzgün bir şekilde inşaat edilmesini mümkün kılmak amacıyla hayata geçirilen uygulamaya çiroz uygulaması denir. Özellikle donatıların birbirleriyle kenetlenmesi gündeme geldiği zaman çiroz uygulaması kritik bir etkiye sahiptir.

Çiroz genel olarak S şeklinde oluşturulan bir etriyedir. Bu etriye donatıların birbirleriyle kenetlenmesini ve birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışmasını mümkün kılar. Bu arada kimi zaman çiroza es demiri ya da kapı kilidi ismi de verilmektedir. Sonuç olarak çiroz; yapı sektörü açısından kritik öneme sahiptir.

https://www.eraymetal.com.tr