Türkiye’de vatandaşlık almak isteyen yabancılar, bu işlemi uyulması gereken prosedürler kapsamında gerçekleştirebilmektedir. Yabancılar için birden fazla yolu bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alma işlemlerinin hepsi birbirinden farklı yöntemleri içermektedir. Her kişinin sağlayabileceği şartlar diğerine göre farklılık gösterebilmektedir. Türkiye’de yaşayan yabancı uyrukluların en çok merak ettiği konulardan biri olan vatandaşlık alma işlemlerinde mutlaka yasal koşulların karşılanması gerekmektedir. Bu yasal koşulların karşılanabiliyor olması, tercih edilen yönteme ve sahip olunan şartlara göre değişebilmektedir. Türkiye vatandaşlığı almak isteyen yabancıların uyması gerektiği kuralları veya prosedürleri yazımızın devamında kapsamlı şekilde aktarmaya çalışacağız.

Türkiye’de Vatandaşlık Nasıl Alınır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile aynı haklara sahip olmak veya ülkede süresiz oturum izni alabilmek için yasal prosedürlerin karşılanması gerekmektedir. Bu kapsamda uygulanabilen birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Kanun kapsamında gerekli koşulların karşılanması durumunda Türkiye’de vatandaşlık almak isteyen yabancılar, bu işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilmektedir.

Türk vatandaşlığı almak isteyen yabancıların tercih edebilecekleri ilk yöntem yetkili makam kararlarına uyum sağlamaktır. Yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığı kazanabilmek için başvuru şartlarının karşılanması gerekmektedir. Bu başvuru şartlarına değinecek olursak;

· Vatandaşı olduğu ülkenin millî kanununa, eğer yok ise Türk kanunlarına göre ayırt etme gücüne sahip olmak.

· Başvuru yapılacak olan tarihten geriye doğru hesaplanarak en az 5 yıl Türkiye’de ikâmet etmiş olmak.

· Türkiye’ye süresiz yerleşmeye karar verilmesinin teyit edilmiş olması.

· Sağlık kapsamında tehlike arz eden bir hastalığa sahip olmamak.

· Ahlak bakımından sorunsuz bir kişiliğe sahip olmak.

· Türkçeyi yeterli düzeyde konuşabiliyor olmak.

· Vatandaşlık alacağı Türkiye’de kendisini ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sağlayabilecek gelire sahip olmak.

· Millî güvenliği ve aynı zamanda kamu düzenini bozacak bir hâle sahip olmamak.

Yukarıda sıralanan yöntemlerin karşılanması durumunda Türk vatandaşlığı yetkili makamlara başvurularak alınabilmektedir.

Türkiye’de vatandaşlık almak isteyen yabancılar için sunulan bir başka alternatif ise ülkeye yatırım yapmaktadır. Bu kapsamda milliği güvenlik bakımından engel oluşturmayacak kişilerin yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı alabilmeleri şu durumlarda mümkün olmaktadır;

· Sabit sermaye yatırımının en az 500.000 USD veya aynı tutara denk gelecek Türk Lirası şeklinde olması.

· En az 250.000 USD veya karşılığı Türk Lirası değerinde bir taşınmaz mal satın almış olmak. Malın veya mülkün en az 3 yıl boyunca farklı bir kişiye satılmaması.

· Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara 3 yıl süreyle çekilmemek koşulu ile en az 500.000 UDS yatırılmış olması.

· Asgari 500.000 USD ya da karşılığı döviz tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılım payı satın alınmış olması.

· Kurulacak veya kurulmuş olan şirket bünyesinde en az 50 kişiye istihdam sağlanması.

Maddeler halinde sayılan koşulların en az birinin yerine getirilmesi durumunda vatandaşlık alabilmek için başvuru yapılabilmektedir.

Yatırım yoluylaTürkiye’de vatandaşlık almak için uzman birmuhasebeci ile çalışmanız, destek almanız önerilmektedir. Bu sayede yatırım yoluyla vatandaşlık almanın gereklilikleri, yasal şartları ve zorunlulukları hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir. Yaş şartını sağlayan yabancı uyruklu kişiler ayrıcagenç girişimci şirketi kurmak için başvuruda bulunabilmektedir.

Yabancıların Türk vatandaşlığı alabilmeleri için uygulayabilecekleri bir başka yöntem ise ülke vatandaşı ile evlilik gerçekleştirmesidir. Ancak bu yöntem kendi içerisinde birtakım kuralları barındırmaktadır. Türkiye’de yaşayan bir yabancı uyruklu kişi, en az 3 yıldır Türk vatandaşı ile evliliğini sürdürmüş ise vatandaşlık için başvuru yapabilmektedir. Bu kapsamda evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı almak isteyen kişilerin aşağıdaki şartları karşılıyor olması gerekmektedir;

· Aile birliği içerisinde yaşamını sürdürüyor olması.

· Evlilik kurumu ile örtüşmeyen hal ve tavır içerisinde bulunmaması.

· Kamu düzenini ve millî güvenliği tehdit edici bir hareket sergilemiyor olması.

Türk vatandaşı tarafından evlat edinilen yabancı uyruklu kişi, eğer millî güvenliği ve kamu düzenini bozmayacak bir halde ise vatandaşlık alma hakkında sahip olabilmektedir.

Türk vatandaşlığını anne veya babaları yüzünden kaybetmiş olan kişiler, süreci takiben 3 sene içerisinde bu haklarını geri alabilmektedirler. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti, ilgili kişilere yasal yollardan vatandaşlık verme yolunu açık tutmaktadır.

Türkiye’de vatandaşlığı almak isteyen yabancılar, bu taleplerini iki farklı şekilde gerçekleştirebilmektedir.

· Türkiye’de ikâmet ettiği bölgedeki İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

· Yurt dışındaki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Konsolosluğu

Türk vatandaşlığı için başvurular sadece yukarıda sıralanan resmî kurumlara yapılabilmektedir. Eğer kişi bizzat başvuru yapamıyor ise özel bir vekaletname kullanmalıdır. Türkiye’de vatandaşlık almak isteyen yabancıların, ikâmet sürelerinin hesaplanması İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Başvuru sırasında ilgili süre evrak olarak isteniyorsa İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne giderek giriş çıkış tarihlerinin yazılı olduğu resmî belge alınabilmektedir. Yabancıların ikâmet sürelerinin toplam 12 aydan fazlasının yurt dışında olması durumunda bu tarihten önceki süreler hesaplanmamaktadır. Aynı şekilde kişi, izinsiz bir şekilde 12 ay boyunca Türkiye’de bulunuyorsa yine bu tarihten önceki ikâmet süreleri kesinlikle dikkate alınmamaktadır.