Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden olan Malatya, son yıllarda balık üretimiyle de anılmaya başladı. Kentin doğu ve batı girişlerinde bulunan Doğanşehir, Darende, Pütürge ve Kale ilçelerinde tatlı sularda yetişen balıklar, kayısıdan sonra önemli geçim kaynağı oldu. Alabalığın en fazla üretildiği tesislerde yumurtadan çıkan balıklar 18 aylık bir serüvenin ardından sofralara geliyor.
Alabalık üretiminde daha önceki yıllarda bir alabalığın porsiyon olarak büyümesi satışa hazır hale gelmesi 8 - 9 ay gibi bir süre ile sağlanırken son yıllarda bu sürenin yaklaşık 18 ayı bulduğunu vurgulayan Balık Üretim Hasan Eroğlu, “ Alabalıklar sofralara gelinceye kadar çok meşakkatli bir bakım evresinden geçiyor. Üretim süresinin uzamasıyla beraber maliyetler de artıyor.” dedi.
Alabalık yetiştiriciliğinde Anaç balıkların yumurtlaması ile başlayan serüveni anlatan Eroğlu,” Tatlı suda ürettiğimiz alabalıklar yaklaşık 15- 20 kiloya, uzunluğu ise 2 metreye kadar çıkabiliyor. Anaç balıklarımızdan yumurta elde etmek için yumurta dolaplarına alıyoruz. Balıklarımız yumurtadan çıktıktan sonra devamında yetiştirme havuzlarına alıyoruz. Yetiştirme havuzlarında da porsiyonluk hale gelmesi 18 ayı bulabiliyor. Yetişme sürecinin uzaması suyun soğukluğundan kaynaklanıyor. Tuzlu suda yetişen balıklar 6 ila 8 ay arası porsiyonluk balık haline geliyor. Burada yetiştirdiklerimiz ise uzun bir süreçten geçiyor ve yağlanıyor. Lezzeti ve talep edilmesinin sırrı ise buradan kaynaklanıyor. “ ifadelerine yer verdi.
Ebubekir Atilla- Özel Haber