Ekonomi
Giriş Tarihi : 23-06-2021 16:26   Güncelleme : 23-06-2021 16:34

Ağın Leblebisi Arapkir’de Yok Satıyor

Bölgede yıllardan beri farklı bir şekilde yapılan Ağın Leblebisi olarak adlandırılan leblebinin kilosu 15 liradan satılıyor. Meşe odunu ateşinde küllü suyun içinde fermente edilerek yapılan ve mide suyunu alma ve tok tutma özelliğiyle dikkat çeken ağın leblebisine rağbet gün geçtikçe artıyor.

Ağın Leblebisi Arapkir’de Yok Satıyor

Arapgir ilçesinde Ağın leblebisi satışı yapan esnaflardan Ümit Şafak, leblebinin yapılışı ve satış durumunu anlatarak şunları söyledi. “Ağın Leblebisi bu yöreye ait özel bir Nohuttan yapılır. Özelliği de buradan kaynaklanmaktadır. Normalde dışarıda ithal edilen nohutlardan bu leblebi yapılmaz. İthal nohuttan yapılan leblebinin aroması bozuluyor. Şu anda Arapkir’de yapılan bir leblebi. Ancak Ağın Belediyesi bunun patentini aldı. Şu anda ürün Ağın leblebisi olarak geçiyor. Yapım aşamasında özel bir kum kullanılıyor ve genellikle köylerde yapılıyor. Yani şu için yapılan bir durum değil. Yıllar öncesine gelen bir gelenek halinde yapılıyor. Yapılış aşamasında özel işlemler uygulanır. Bu yörede çok yaygındır. Aslı Arapkir’de yaşayan Ermeniler tarafından yapılmaya başlanmıştır. Sonradan Ağın’da da yapıldığı için yapıldığı için Ağın leblebisi olarak geçiyor. Buna rağmen satışın büyük bir bölümünü Arapgir ilçemizde yapıyoruz. Kilosunu ise 15 liradan satıyoruz.”  

A.Vahap Kaygusuz – Ali Nihat Yavuz (Özel Haber)